dissabte, 16 de desembre del 2017

Antananarivo

Tana pels amics!

Els noms en malagasi solen ser llarguíssims perquè són en general noms compostos que defineixen o expliquen alguna cosa. Tots els topònims començats amb Ant, And, i semblants indiquen a dalt, amunt, en alçada. I és típic de totes les poblacions que estan a d'alt de l'altiplà central. El nom de la capital ve a dir la ciutat del centenar a les altures, fent referència al centenar de soldats de la guàrdia reial que hi havia (la història real no la recordo...). El fet és que els noms esdevenen tant llargs que solen tenir una abreviatura, com Tana per Antananarivo.


Ens trobem en una ciutat molt poblada de cases baixes en general que ocupa una extensió enorme. És una ciutat amb molta vitalitat, és un formiguer de gent anat amunt i avall, i amb un trànsit infernal...


És una ciutat lluminosa, acolorida però on la pobresa és palesa com no ho havia estat a les zones rurals. Lògic d'altra banda...


Aquí les oportunitats per a la gent sense recursos, són escasses. El fet de viure en una ciutat limita la capacitat d'auto-subsistència que ofereix disposar d'una mica de bestiar o cultius, com pot fer la gent que viu tan sols a pocs quilòmetres de Tana. Això fa també que la delinqüència que no ens havia preocupat massa fins ara s'hagi de tenir present. De fet et recomanen no anar sol i visitar només les zones turístiques cèntriques i sempre de dia.


La ciutat s'enfila i tapissa diversos turons des dels quals es tenen molt bones vistes de la seva extensió.


Com hem vist al llarg dels poblets que hem anat creuant, els carrers de Tana són també un aparador continu de botigues o més aviat paradetes molt precàries, de venda al detall. Hi abunden els 'comerços' de recanvis d'automoció. A Madagascar el transport públic és gairebé inexistent i poc fiable, per tant, disposar d'un vehicle de qualsevol mena és important!


I les carnisseries? Si espereu trobar-hi un Bonpreu o un Condis anem malament, són iguals que el que hem vist fins ara!


Entres les cases s'alternen campanars d'esglésies i alguns minarets de mesquites. La majoria de la població és cristina protestant (52%) o catòlica (39%) tot i que barrejada amb la pràctica de les religions tradicionals i les costums i tabús tan i tan arrelats a Madagascar. L'Islam representa un percentatge baix (<5%), però tot i així es fa visible, sobretot al nord a la regió d'Antsiranana. No sembla que hi hagués cap problema religiós o cultural fora d'un cert recel a allò desconegut quan preguntaves. Al nord, on l'islam té una major presència, els musulmans són percebuts com "una gent una mica estranya", però la convivència semblava bona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada