dimecres, 6 de desembre del 2017

Tsingy de Bemaraha

Parc Nacional dels Tsingy de Bemaraha, regió de Melaky (Est Madagascar)

Es tracta d'unes formacions rocoses creades com a conseqüència de l'erosió continuada al llarg de milions d'anys, d'una gran massa calcària formada fa molts molts anys per sedimentació al fons del mar. No és una muntanya aïllada sinó una espècie de serralada-altiplà que recorre el terç nord-oest de Madagascar de nord a sud i en aquesta regió són visitables en el que es coneix com a parc dels Tsingy de Bemaraha. Com a recordatori del seu origen marí, trobem restes de fòssils per tot arreu.


El mot Tsingy en malagasi vol dir 'caminar de puntetes'. No podrien haver trobat una paraula millor per a descriure aquest terreny tan poc amable. Segons ens explica el guia del parc, seria impossible endinsar-se en aquestes formacions sinó fos per la feina feta fa anys per uns espeleòlegs francesos que per a estudiar aquestes formacions van equipar una part del que avui es el parc nacional amb escales, cadenes, baranes i ponts sospesos.


Avui, representa un atractiu turístic importantíssim per aquesta regió. Malgrat trobar-se perdut en el no res, a tres dies en cotxe des de la capital, és visitat per la majoria de turistes que viatgen a Madagascar tot i haver de destinar-hi una setmana del viatge!


La geologia és fascinant (canyons, barrancs, penya-segats, coves i formacions rocoses molt capritxoses) però també ho és la flora i la fauna que acull. Caminant en silenci es poden observar diverses espècies d'ocells, petits mamífers i lèmurs! Aquest parc és l'hàbitat de diverses espècies de lèmurs, entre ells, els Sifaca de Decken's. I és precisament pel fet d'haver estat sempre un indret impracticable pels malagasis que es troba intacte, tal com el van descobrir els primers francesos que van aconseguir endinsar-s'hi.


La ruta comença al bosc i ascendeix entre 300 i 400m per sobre el nivell del riu Manambolo per escales escavades a la roca amb ajuda d'alguna cadena o ferro a mode de via ferrada fins a la capçada d'aquesta formació.


Després tornem a endinsar-nos en les 'profunditats' baixant entre les punxes per escales i taulons encaixats estretament entre les parets de roca abrasiva dels Tsingy.


A sota, hi trobem canyons estrets, coves i túnels estrets i cavitats enormes on la temperatura és molt més agradable, on la llum hi arriba amb dificultat i on, per sorpresa, és l'habitat de diverses espècies.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada