dilluns, 8 d’agost del 2011

Libèl·lules dels Ports de Tortosa-Beseit

Fa un dies d'excursió pel parc Natural dels Ports vaig tenir l'ocasió de fotografiar dos exemplars de dues espècies diferents de libèl·lules, els dos prou confiats com per deixar-se fotografiar de ben a prop. Sort perquè duia només el macro de 60mm!

La primera és una femella de Sympetrum fonscolombii, força comuna al nostre país i a la resta de països mediterranis (a la pàgina Natura en tenia ja una de fotografiada a Sardenya):

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/7.1, 1/100s, ISO 200

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/9, 1/125s, ISO 200

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/9, 1/125s, ISO 200

La segona és un exemplar mascle de Orthetrum coerulescens. Tot i que també sembla ser força comuna, aquesta espècie no la tenia fotografiada i em va costar un pèl més identificar-la:

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/10, 1/250s, ISO 200

A simple vista i tenint en compte la variabilitat intraespècie, no es fàcil de diferenciar de O. brunneum, O. nitidinerve ó O. chrysostigma. D'entrada i gràcies a la paciència que va mostrar l'exemplar de les fotos, el detall de les imatges permetia descartar O. chryostigma, caracteritzada segons diverses fonts, per presentar una franja clara a banda i banda del tòrax que la resta d'espècies (inclòs l'exemplar fotografiat) no presenten. No obstant entre les altres tres opcions ja no estava tant clar. Comparant amb fotografies d'exemplars mascle d'aquestes espècies, les diferències no eren sempre tant evidents. Està descrit que O. brunneum té la cara d'un color blau clar i en el meu exemplar és entre blau cel i marró clar:

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/10, 1/200s, ISO 200

I respecte O. nitidinerve, a part de ser una espècie menys freqüent que O. coerulescens, un dels trets diferencials que la descriuen és tenir un dels radis i una part dels marges de les ales de color groc (el meu exemplar els té tots foscos). Per tant tot apuntava a O. coerulescens.

Nikon D300, AF Micro-Nikkor 60mm f2.8D, f/10, 1/200s, ISO 200, flash

El que sembla ser clau per a la identificació de molts odonats és la comparació dels genitals secundaris. En la imatge següent de l'esquerra, es mostra un esboç d'aquests òrgans d' A - O. coerulescens, B - O. brunneum i C - O. nitidinerve. No sóc en absoult, un entès en odonats (tot el contrari), però l'observació del detall d'una de les fotografies (a la dreta) m'acava de decantar cap a O. coerulescens:

2 comentaris:

Laia ha dit...

Doncs si haguessis portat un objectiu mes adequat ja no diguem com sortirien les fotos! Si són la canya! Ara només cal que em transmetis la tècnica i les meves shi puguin asemblar una mica!
Congratulations!

Jordi Armengol ha dit...

No, tampoc hauria fet molt més amb el 105mm, s'estaven prou quietes com per apropar-me amb el 60mm. Bé, amb el 105 potser hauria obtingut un fons una mica més difós però no gaire més, la vegetació estava massa aprop!
Grtàcies però!

Publica un comentari a l'entrada