divendres, 29 d’abril del 2011

Ruta fotogràfica pel romànic del Montgrony

Per sota del Montgrony seguint la GI-401 entre Campdevànol i Guardiola de Beguedà pasant per la Pobla de l'Illet ens trobem amb diverses esglésies, hermites i santuaris amb forces anys d'història en un entorn immillorable per a treure a passejar la càmera!

Un exemple el tenim poc després de deixant Campdevànol en direcció Gombrèn. Arran de carretera trobem St. Llorenç de Campdevanol (sXI-XII), una església romànica que ha patit diversos episodis de destrucció i reconstrucció durant els segles.























Passat Gombrèn, val la pena desviar-se una estona en aquesta ruta per pujar al Santuari de Montgrony, potser un dels llocs més coneguts d'aquest racó del nostre país. Aqui podem visitar el santuri així com també Sant Pere del Montgrony.























Sant Pere de Montgrony es troba situat uns metres per sobre el santuari del mateix nom en el Pla de Sant Pere, des d'on es tenen unes vistes espectaculars d'aquesta zona a cavall entre el Ripollès i el Berguedà. A l'oest si el dia és clar es distingeix perfectament el massís del Pedraforca!























L'església apareix ja documentada l'any 899 però va ser refeta completamente el sXII.























L'església no presenta ornamentacions importants però la porta conserva la forja original de l'època. 



 

A prop de la Pobla de l'Illet podem prendre un desviament a mà esquerra cap al monestir de Santa Maria i l'església de Sant Miquel de l'Illet. Des d'aquest punt es tenen bones vistes de la Pobla de l'Illet i el seu entorn.


Sant Miquel de l'Illet es troba al capdamunt d'un petit turó situat darrera de Santa Maria. Es tracta d'una petita església romànica (sXI-XXI) de planta rodona feta amb força gràcia.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada