dimecres, 26 d’octubre del 2011

La Glacera del Vignemal

Cada cert temps sentim parlar del retrocés de les glaceres al Pirineu i als Alps com a conseqüència de l'escalfament global, però la de l'Aneto surt cada any pels mitjans de comunicació en algun moment de l'estiu o tardor, per anunciar un empitjorament del seu estat respecte anys anteriors.

Comento això perquè ara fa uns dies vaig tornar a la zona de la Múnia, 4 anys després de l'últim cop. Aquesta vegada per pujar el Robiñera, just davant de la serra de la Múnia-Tromouse i vaig recordar aquesta notícia en observar la magnífica glacera del Vignemal en la distància. Recordant l'ascenció al Vignemal ja fa uns anys la sensació va ser d'una dramàtica reducció de la superfície coberta de glaç!

En el seu moment vaig prendre una fotografia amb la vella CoolPix5700 des de la Múnia, així que vaig decidir prendre una altra fotografia amb la actual D300 per comparar-les en arribar a casa.



Si tenim present que la primera fotografia va ser presa poc després d'una de les primeres nevades de la tardor i per tant, que part de la superfície coberta que s'observa, especialment al circ i als seus marges, és neu acumulada sobre el glaç, no hi ha massa diferències entre ambdues fotos. Fin i tot sembla que la llengua de la glacera que baixa pel marge dret és uns metres més baixa aquest any que al 2007.

Salvant els possibles errors deguts a la recent coberta de neu i a la lleugera diferència d'angle en què han estat preses les fotografies (des de la Múnia i des del Robiñera), el límits de la glacera coincideixen de manera general:


Potser hi hagi hagut una reducció en el gruix del glaç però en aparença, aquesta glacera no sembla haver-se vist tant afectada en aquests modestos darrers 4 anys! Hi hauré de tornar un altre cop d'aquí 4 anys a fer el Tromouse!!!